Veterinarski fakultet - prikaz tečajeva cjeloživotnog usavršavanja

Prikaz tečaja

Gnoj iz stočarske proizvodnje - svojstva, obrada, utjecaj na okoliš

Tip tečaja: Specijalistički tečaj Područje: Animalna proizvodnja i biotehnologija


Prilikom uplate, uplatnicu ispunite na slijedeći način:

Uplata na: Veterinarski fakultet, Zagreb, Heinzelova 55
IBAN: HR1723600001101354554
Poziv na broj: 207-16
Svrha: Tečaj 207-[prezime i OIB polaznika]

Napomena: uplate moraju biti zaključene najkasnije sedam (7) dana prije početka tečaja.



Voditelj tečaja
dr. sc. Mario Ostović
Zavod za higijenu, ponašanje i dobrobit životinja

Iskustvo i kompetencije
Dr. sc. Mario Ostović, viši asistent - znanstveni novak, od dolaska na Zavod usmjerio je dio stručnog i znanstvenog rada na gnoj iz stočarske proizvodnje, što je vidljivo iz objavljenih rezultata u časopisima i zbornicima radova sa skupova (http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=301105). Naročit naglasak stavio je na istraživanje obrade gnoja korištenjem aditiva, a u svrhu dobivanja ekološki, zdravstveno i ekonomski prihvatljivog supstrata. Sudjeluje u izvedbi kolegija „Okoliš, ponašanje i dobrobit životinja“ i „Higijena i držanje životinja“ integriranog preddiplomskog i diplomskog studija veterinarske medicine, uključujući i metodološke jedinice koje se odnose na gnoj i njegovu obradu.


Suradnici

 Prof. dr. sc. Željko Pavičić  Zavod za higijenu, ponašanje i dobrobit životinja  predavač



Sažetak
Intenzivna stočarska proizvodnja odlikuje se uzgojem velikog broja životinja na relativno malom prostoru. Pored poznatih prednosti takav oblik stočarstva navodi se kao značajan izvor onečišćenja okoliša, ponajprije zbog nastajanja tzv. „fiziološkog nusprodukta“ - gnoja. Posebno su istaknute farme s tehnologijom rešetkastog poda, gdje nastaje tekući gnoj. Gnoj, kako kruti tako i tekući, je biološki vrijedan supstrat, ali neprikladno obrađen predstavlja higijenski problem za okoliš te je njegova distribucija na tlo ili u vodotoke ekološki neprihvatljiva. Obrada i prerada gnoja u isplativi i ekološki prihvatljivi proizvod nije jednostavna, ali je nužna. Cilj i svrha tečaja je upoznati polaznike s problematikom zdravstveno ekološke prihvatljivosti gnoja, i ukazati na to da je gnoj, fiziološki nusprodukt stočarske proizvodnje, s jedne strane opterećujući čimbenik za okoliš glede količine i svojstava, ali da pravilnom obradom i preradom može postati vrijedan ekološki i ekonomski prihvatljiv proizvod.


Mjesto održavanja
fakultet

Datum-i održavanja tečaja:
 dogovorno 

Trajanje tečaja:
1 dan

Tiskani materijal:
da

Predviđeni broj polaznika:
od 2 do 20

Uvjetovanost tečaja:
dr. med. vet., dipl. ing. agr., dipl. san. ing., dipl. ing. biotehnologije

Ukupna cijena:
700,00 Kn

Program tečaja:

Dan Od Do   Tema
 1  09:00  09:45   nastavni sat   Sastav, svojstva i količine gnoja iz stočarske proizvodnje.
 1  09:45  10:30   nastavni sat   Zagađenje okoliša uzrokovano gnojem.
 1  10:30  10:45   stanka   
 1  10:45  11:30   nastavni sat   Načini obrade i higijenizacija gnoja. Rezidue u gnoju.
 1  11:30  12:15   nastavni sat   Ekološki prihvatljiva obrada gnoja. Kompostiranje. Bioplin.
 1  12:15  12:45   stanka   
 1  12:45  13:30   nastavni sat   Postupanje s gnojem i njegovo zbrinjavanje sukladno europskim standardima.
 1  13:30  14:15   nastavni sat   Rasprava

  [povratak na listu]

Izradio Odsjek za informatiku